Monthly Archives: juni 2013

Europaresa 2013

Nu är det snart tid för vår resa i Europa, vi kommer åka onsd 12/6 på kvällen.
I år provar vi åka med Stena line mellan Trelleborg & Sassnitz.
Planen för årets resa är Gardasjön, LaSpecia, för att sen köra längs Rivieran mot Spanska gränsen men var vi hamnar beror naturligtvis väldigt mycket på vädret.
Vi kommer uppdatera denna blogg så fort vi ges tillfälle.

130612
Lämnar ett soligt Utvälinge för årets stora äventyr. Via Arlöv där vi gjorde inköp av nya stolar så var första målet Trelleborg där färjan till Sassnitz skulle avgå 17:45. Vid färjeterminalen träffade vi ett trevligt par från Varberg som också kör en Carthago, HBK 737 Leammi. Vi hade sällskap på båten och följdes sedan till en ställplats 3 km söder om Sassnitz.
Dagens sträcka: 13 mil
20130614-225856.jpg

130613
Vaknar till en mulen morgon ca 20 grader varmt. Tack vare att fru Leammi så får vi göra inköp på Boardershopen i Sassnitz. Egentligen får man bara komma dit när man kommer direkt från färjan men då den var stängd i går kväll när vi kom så gick det bra.
Ungefär mitt på Rugen så såg vi årets första stork. Med tanke på alla varningar om översvämningar så passerade vi Elbe vid Dessau, längs A9, där såg man spåren av vattnets framfart, höga vallar av sandsäckar in till motorvägen.
Målet för dagen var Naumberg. Pga diverse felkörningar och översvämning vid floden Saale så fick vi en lång väg till nästa nattvila. När vi väl kom dit så visade det sig att det var väl värt färden dit, en mycket trevlig Stellplatz.
Dagen sträcka: 55,3 mil

20130614-230237.jpg

130614
14 grader och molnig. Passar på att tanka både disel och gas inan vi lämnar Naumberg
Längs autobahn så kör vi om en riktigt fin ”husbil”.

20130614-230359.jpg

Hittills så har vi varit förskonade från ”Stau” men mitt i Munchen så hamnar vi i ett vägarbetesområde samtidigt som vi ska byta motorväg så det tar rätt så lång tid.
Efter att vi tittat på ett par Stellplatzer runt Innsbruck som vi inte tyckte om så kör vi upp längs Brennerpasset. När vi kommer några kilometer upp så visar det sig att vägen är spärrad pga ett jordskred så mot vår vilja så måste vi köpa en Go-box för att vi ska få köra på motorvägen i Österrike. En Go-box måste laddas med 80 euro och ännu har vi inte klart för oss hur mycket vi får tillbaka.
Målet för denna dag blev Gasthof Humler Hof i Nösslach.
Klockan är nu 22:48 och det ända som hörs är bjällrorna från korna som går på vall.
Dagens sträcka: 60,8 mil

130615

Vaknar vid halv åtta. Ute är det 15 grader, växlande molnighet, luften är härligt frisk och utsikten är pampig här uppe mitt i alperna.
Innan vi lämnar Österrike återlämnar vi Go-Boxen. Totalt så kostade färden över Brenner-passet ungefär 250 Sek, inkl. avgiften för boxen.
Efter några mil så börjar det komma varningar om att det är stopp på motorvägen så vi väljer att köra SS 12 i stället, vilket visade sig var ett smart val. Vi kunde se all trafik som stod stilla då vi körde parallellt med motorvägen. Vid Bolzano nord flöt allt på igen och då återvände vi till motorvägen för vidare färd ner mot Gardasjön. Lämnade motorvägen vid Roverto för att köra den vackra vägen på Gardasjöns östra sida. Tyvärr så hittade vi inte någonstans att stanna, en husbil på ca 7,80 är lite svår att få in bland alla lördagsfirande italienare som var nere vid sjön.

Vid den norra änden av sjön så är det väldigt populärt att vind-surfa, till och med en liten hund åkte på en bräda som matte drog.
Efter lite inköp på Lidl i Sirmione så når vi dagens mål Area Sosta Camper Lugana Marina. En stor ställplats med 140 platser, 20 euro för ett dygn. Lite för mycket camping för att vara i vår smak men vi beslutar oss för att stanna, hittar en plats med utsikt över Gardasjön. Temperaturen sjunker under kvällen från 32 grader till 28 med hög luftfuktighet.

20130618-210635.jpg

130616

Klockan 9 är det 23 grader varmt, ligger ett soldis över sjön.
Efter frukosten så lämnar vi Gardasjön och tar motorvägen ner mot Medelhavet.
Strax innan Parma blir vi omkörda av en italiensk husbil som får en däckexplosion precis vid sidan om oss. Som tur var så tappade han inte kontrollen utan tog sig lugnt in på en liten SOS-ficka, vi följde efter. Efter kontroll att allt var ok med dem så kollade vi även vår bil, kunde inte se några skador. Tyvärr visade det sig att vi fått en liten skada på höger sida vid luckan, däckrester måste ha slungats via muren vid sidan om vägen in i vår långsida. Tack och lov så är det inte värre än att lite silvertejp får skydda det tills vi kommer hem.

Motorvägen mellan Parma och La Spezia är en en mycket vacker sträcka. Vägen tog oss från slättlandet längs floden Taro till klättring bland bergen. Tack vare tunnlar och broar så var det en behaglig färd.
Vid La Spezia lämnade vi motorvägen för att ta en betydligt mindre väg till Monterosso al Mare, den västligaste av de fem byarna som tillsammans bildar Cinque Terre. Vägen är mycket vacker, bitvis väldigt smal, inget för den nervsvage. Hoppas att det bara var en av oss som blundade i de smalaste partierna. Denna väg är nog mer anpassad för en Mini (Hundkoja) eller en vespa än för en stor husbil.
20130618-211242.jpg
Väl nere i byn så ser vi dock att vi inte var ensamma om att göra denna hissnande färd, en stor parkering var fylld av både husbilar och bilar.
Solen lyser från en klarblå himmel, 32 i skuggan men luften är mycket bättre här nere än vid Gardasjön där luftfuktigheten är betydligt högre. Årets första dopp i Medelhavet blir snart avklarat.
Efter att vi ätit middag nere vid stranden, tyvärr så tillåts inte några stolar och bord vid husbilen då det är en parkering, så promenerar vi in till byn.
20130618-211428.jpg
Första delen av byn är inte så speciell men efter att vi passerat igenom en liten tunnel så kom vi in i den gamla delen av byn, helt underbart. En plats med många smala mysiga gränder, små uteserveringar. När man strosar rundor här nere och framför allt när man har en liten gullig hund med sig så stannar gärna folk och småpratar. Med lite italienska, lite engelska och resten kroppsspråk så kommer man långt.
När vi promenerat runt en god stund så slog vi oss ner på en liten servering och tog ett glas Chianti-vin. Ett väldigt gott rött vin som serverades med små oliver och jordnötter. Vi fick även smaka otroligt god lokalodlad kapris som är helt annorlunda än den kapris vi köper på burk där hemma.

130617

Sover lite längre, vi är alla rätt trötta. Solen lyser från en klarblå himmel, 31 grader redan vid nio- tiden. Trots den höga temperaturen så är det inte speciellt varm i husbilen, en svag vind från havet svalkar skönt.
Efter frukost går vi en runda i byn, de flesta byar ser annorlunda ut i dagsljus, så även denna.

20130625-120301.jpg

Fortfarande mycket charmig men på dagen är det små affärer öppna och många restauranger är stängda. På vägen tillbaka till husbilen så köper vi en bit pizza till lunch som vi äter inne i husbilen för där är det som svalast. Efter att vi badat och sovit middag så bestämmer vi oss för att köra vidare till Finale Ligure där vi varit två gånger tidigare och vet att man kan sätta ut stolarna utanför så det blir lättare för Bellman att hitta skugga och ändå vara med oss.
Strax efter fyra på eftermiddagen lämnar vi Monterosso al Mare för att ta oss den hissande vägen ut ur byn. Allt går bra förutom att vi mötte en lastbil precis mitt i en hårnåls-kurva men med försiktighet och skicklighet så gick allt bra. Termometern visar 35 grader, tur att vi har AC i husbilen. Efter att vi kollat med lokalbefolkningen så tar vi vägen via Levanto upp till motorvägen som går västerut. Att välja denna väg kan vi rekommendera då den är betydligt bättre än vägen via La Spezia.
Ca 4 mil öster om Genova hamnar vi i ett längre stopp på motorvägen pga vägarbete. Trafiken rörde sig sakta framåt med helstopp i emellanåt i ca 30 minuter för att helt plötsligt bara släppa. Det var väldigt mycket trafik runt Genova, det var nog kvällsrusningen. I från motorvägen är, i våra ögon sett, ingen speciellt vacker stad.
Vid 19-tiden anlände vi till Finale Ligure där vi återigen träffar det tyska paret Inga och Ludwig för tredje året på rad. De brukar köra ner hit en till två gånger per år och stannar i tre veckor.
Trötta slår vi oss ner bakom husbilen med vår middag som bestod av nykokt italiensk färsk pasta och ett glas gott vin och bara beundrar den fina utsikten över Medelhavet.

130618

Återigen lyser solen från en klarblå himmel när vi vaknar. Termometern har redan vid 9 stigit till 30 grader. För första gången under vår semester så kommer skotern ut ur garaget, bullar ska inhandlas till frukost. Man kan ha det sämre än att äta frukost ute vid Medelhavets strand.
Vid lunchtid så tog vi skotern och och körde en runda i byn samt gjorde lite inköp av lunch, musslor och bröd. Bellman fick stanna i husbilen, med öppna takfönster och vatten framme så hade han det bra medan vi var borta. Det har visat sig vara väldigt smidigt med att ha skotern med, lätt att ta sig fram och man behöver inte gå och bära det man behöver handla.
Nu ska vi gå upp en runda till byn för att försöka hitta WiFi. Ser ni detta så lyckades vi.

130619

Redan vid halvåtta tiden är temperaturen uppe i 27 grader, tyder på att vi har en varm dag framför oss. Solen lyser från en klarblå himmel med små enstaka moln-tussar som har helt försvunnit vid halv tio. Hela dagen går i lugnt tempo, temperaturen stiger under dagen upp mot 38 grader. Bellman ligger mest och sover i skuggan där vinden svalkar hans svarta päls. Det mest ansträngande som händer att att lunch inhandlas med hjälp av skotern. Bullar med mycket skinka i (typ Parma) som man kan köpa hör nere för en billig peng, ca 11 SEK per styck.
På kvällen kommer Inge och Ludwig över till oss för en stunds trevlig samvaro. Alla stunder som man har lagt ner på läxorna i tyska kommer nu till sin rätt då ingen av dem pratar engelska.

130620

Vädret har blivit sämre under natten, kom lite regn vid fem-tiden. Himlen är nästan helt täckt med moln.
Vi lämnar Finale Ligure halv tio för att köra vidare västerut, första etappen är tänkt till Imperia och deras ställplats. Regnet faller i stora droppar till och från under färden men det är ganska skönt att färdas när solen inte skiner så starkt in på oss.
Ställplatsen i Imperia var inget som vi ville stanna på. Den är förlagd snett in under vägen på landsidan, såg inte alls mysig ut. Vi knappar om vår Gps mot Saint Aygulf istället. En liten mysig ställplats som vi hittade i fjol, till och men en liten mini pizzeria på platsen.
Vi väljer att följa motorvägen hela sträckan från strax efter Finale ända fram till Frejus i Frankrike. Tyvärr så är avgifterna ganska höga på motorvägen i Frankrike men i bland måste man välja det som är bekvämast, om inte, så för Bellmans skull.
Tyvärr så visade det sig att den lilla fina ställplatsen i Saint Aygulf var helt fullbelagd så vi fick återigen tänka om men det är väl en del av att ha semester, inte var 100 % säker på vart man hamnar. Återigen fick vår Gps nya direktiv, mot Ramatuelle. Ca kl 16 är vi framme, ställplatsen helt Ok, ligger granne med en stor badstrand. Under de mil vi kört i Frankrike så hade vi återigen hittat det fina semesterväder som vi önskar.
Dagens etapp, 23,7 mil.

20130625-121518.jpg

130621

Som tur är så blåser en svalkande vind då temperaturen har stigit till 27 grader redan kl 9. Solen lyser från en helt molnfri himmel. Vi bestämmer oss för att stanna kvar. Stranden som ställplatsen gränsar till är Plage de Pampellone, en 6 km lång gyllene sandstrand som ger möjlighet till att bada titt som tätt. Dagen går i sakta lugn, sol, bad och försök till att friska upp den lilla franska som hanns med att lära sig på en termin.
Då det är midsommarafton så är kvällens middagsmat given. Svensk nypotatis (åkt med i skuffen i små plast-spannar med jord, kokt i dill hemifrån, sill, gräslök och matyoghurt. Till detta: en liten snaps och ett glas öl. Till efterrätt: franska jordgubbar och mousserande franskt vin.
Under eftermiddagen så kom det en svensk kille ensam i en husbil, den första svenska husbilen vi sett sedan vi lämnade Sassnitz. Vi pratade en del och han visade oss på kartan en ställplats vid Le Cap-d’Agde som inte finns med i BordAtlasen.

130622

Klarblå himmel och 24 grader kl 8.
Klimatet här vid franska kusten är ganska behagligt, temperaturen under nätterna ligger på ca 18 grader, dagtid 27-30 grader med en svag fläktande vind. Vi förstår att ”jetset-folket” söker sig hit så snart de kan. Stora delar av kusten runt Saint Tropez är tillhåll för dem, bl.a. stranden där vi är.
Efter frukost bestämmer vi oss för att stanna ytterligare en natt, vi har det så bra. Lämnar sedan Bellman i husbilen för att gå upp till affären på semesteranläggningen och i handlar bröd och ett lokalt rosevin till lunch.
Innan lunch så tar vi skotern och kör in till Saint Tropez, vilket är en mycket vacker by. Oj, vilken lyx det finns här i världen för dem som har råd, båtar, bilar, kläder mm. I den stora hamnen så ligger den ena lyxbåten större än den andra. I byn kör Rolles Royes, Masaratti, Ferrari och många, många andra lyxbilar. När vi sett oss mätta så kör vi förbi ställplatsen och kommer ner till stranden lite längre bort. Där har ”jetset-folket” inga parkeringsproblem, de bara ställer bilen mitt på vägen så kommer det personal och parkerar den till dem.
På kvällen hör vi musik ifrån semesteranläggningen intill ställplatsen som lät riktigt bra. Vi går över dit och sätter oss med en öl och ett glas vin och bara njuter av den sköna musiken från ett band med en kvinnlig sångerska och tre killar på bas, gitarr och trummor. Bellman tycks också trivas, hoppar upp i en fåtölj och bara njuter.

20130625-121713.jpg

20130625-122034.jpg

br />
20130625-122130.jpg

<20130625-122409.jpg

130623

Vid halv 10 lämnar via Ramatuelle i ett strålande väder, drygt 30 grader och en klarblå himmel. Med siktet inställt på Saintes-Maries-del-la-Mer så tar vi en väg över bergen från Saint Tropez till Le Canne via Le Garde Freinet. Detta är en riktigt bra väg som är otroligt vacker. Fortsätter sedan D N7 via St Maximin och D7 via Aix -en Provence. Hela sträckan via Salon-de-Provence, Arles till Saintes-Maries-del-la-Mer är både bra och vacker.
Vi är framme vid målet runt klockan tre på eftermiddagen. Temperaturen har då sjunkit från 32 till 27 grader. Vi hittar en bra plats nästan längst bort på asfaltsdelen. Det enda som är lite tråkigt är att det blåsen en kraftig vind från landsidan som för med sig sand som fyller både lunchen och ögonen.
En liten tur med skotern längre in på ställplatsen (3km lång) så påträffar vi vänner ifrån Sverige, Kjell och Catrin ”Getingen”. Det slutar att de flyttar till en bättre plats nära oss.
På kvällen går vi tillsammans in till byn för att ta en bit mat och har en trevlig kväll tillsammans. Temperaturen har under kvällen sjunkit till 21°, känns nästan lite kyligt.

130624

På morgonen har vinden lugnat sig lite grann. Solen lyser återigen på oss och termometern visar ”bara” 17° kl 9 för att senare stiga till 25° uppåt middagstid.
När vi vaknade och började dra upp rullgardinerna så knackade Kjell på och lämnar in ett frukostbröd. Han hade redan varit inne i byn och handlat, vilken trevlig service.
Då det är marknad i byn på måndagar så blir det en promenad dit för att göra lite små inköp. Bl.a. ville vi handa rosevin ifrån ”tankbilen” så som vi gjorde i fjol. Även semesterns första ostron avnjöts på marknaden. För Catrin och Kjells del så var det första gången de provade ostron, troligen inte den sista.
Väl tillbaka vid husbilarna så kommer skotern till nytta igen, denna gången med Catrin som passagerare, lite mer inköp ska göras i den lite större affären längre bort i byn.
Att Catrin och Kjell fick smak på ostron bekräftades inom kort, ett dussin per par inhandlades till lunch plus ett antal musslor.
Eftermiddagen och kvällen gick i lugnets tecken. Vinden gjorde sig gällande under kvällen så det blev bara en snabb promenad in till byn och tillbaka igen.20130625-122528.jpg

130626

Redan 7:30 var det uppstigning. Termometern visade enbart 15°, ganska svag vind och lite soldis. Våra grannar skulle köra vidare tidigt på morgonen och vi skulle överta deras plats, den mest eftertraktade på hela ställplatsen, betydligt större yta att att vara på för både oss och Bellman. Så det var till att komma upp och flytta innan någon annan var snabbare.
Efter frukost sa vi på återseende till Kjell och Catrin som skulle börja köra hemåt.

130627

Ursäkta den dåliga uppdateringen men det blir så när man ligger still och har det bra. Dagarna går i sakta mak med promenader, sol och vila. Tyvärr har det inte blivit mycket badande då det är stark frånlandsvind så vattnet är inte speciellt varm.
Idag har vi haft lite molnigt fram på eftermiddagen så det blev en promenad in till byn. Lagom tills vi var färdiga med våra ärende så kom solen fram och temperaturen steg upp mot 28°. Vinden har inte varit fullt så stark i dag så eftermiddagen blev riktigt behaglig.
I morgon är det tänkt att vi ska gå på marknaden här i byn innan vi köra vidare mot Narbonne Plage, lite närmare Spanien.

20130706-175639.jpg

Saintes-Maries-del-la-Mer

130628

Då vi enligt planerna kör vidare idag så blir det tidig frukost redan vid sju-tiden. Temperaturen ligger på 16° med växlande molnighet. Vi vill gå in en tur till marknaden i byn innan vi kör. Färden går via lite mindre vägar, vi undviker motorvägar i den mån det går. Vi stannar till i Meze som ligger vid ett innanhav, Bassin De Thau, mellan Montpellier och Beziers. Vi har läst att man kan köpa musslor och ostron i små kiosker, så som vi köper korv och mos hemma. Efter att vi lyckats parkera nere i byn och promenerar vi runt utan att hitta några kiosker så får vi hjälp av en badvakt som hänvisar oss upp vid en stor affär. Det visar sig att om vi fortsatt huvudvägen hade vi hittat ett flertal av dessa kiosker. Inköp blev det av både musslor och ostron. Både ostronen och musslorna odlas i innanhavet och ska ha en högre salthalt än på andra ställen.
Runt kl 16 är vi framme i Nabonne-Plage. En grusplan som de flesta andra ställplatser. Känns helt ok, granne med en lång sandstrand. Vi ställer bilen så vi får lite lä från den envisa vinden.
Till kvällsmat blir det vinkokta musslor med hemmagjord alioli och bröd. Då vi är rejält trötta alla tre så kryper vi till sängs med lite vin och ostbricka för att titta på filmen Molin Rouche.

130629

Idag hade vi riktig sovmorgon, brödbilen kom inte förrän kl 9. Efter frukost går vi in till byn, en trevlig promenad på en välplanerad strandpromenad längs en jättelång sandstrand.
Det visar sig att det är marknad i Nabonne-Plage på lördagar. Det blir inköp av oliver, körsbär samt shorts, blus och klänning. Vi går även en tur upp i själva byn vilken ger ett gott intryck. Det blir inte sämre av att priserna är lägre här än därifrån vi kommer längs kusten. T.ex. frukt och oliver finns här till knappt halva priset. Även priserna på restaurangerna är lägre. Som exempel kan vi nämna musslor serverade med pommes frites kostar här 7,50 euro och för samma i Saintes Maries-del-la-Mer kostar det 10 euro.
På kvällen vandrar vi återigen in till byn för att söka upp en trevlig restaurang. Till slut hittar vi en längs strandpromenaden där vi får en tre-rätters middag för 12,50 euro samt en flaska rött vin för 8 euro. Efter maten försöker vi hitta WiFi men lyckas inte.

20130706-180229.jpg

<ahref=”http://www.tibemo.eu/blogg/wp-content/uploads/2013/07/20130706-180315.jpg”>20130706-180315.jpg

130630

Halv tio ger vi oss av västerut. Temperaturen ligger runt 23° med en klarblå himmel.
Dagens första mål är Carcassonne, en riktigt gammal by med dubbla ringmurar med lång historia som sträcker sig ända tillbaka till 500-talet före Kristus. Vi är framme på ställplatsen lagom till lunch så vi äter innan vi går in till byn. Det brukar vara billigast så. Den gamla delen av byn är verkligen väl värt ett besök. Massor av turistfällor men vackert ändå i all sin prakt med tinnar och torn.
Väl tillbaka vid husbilen så ser vi att de flesta husbilar kör ifrån ställplatsen. För att inte riskera att bli kvar ensamma att övernatta så bestämmer vi oss för att köra vidare ytterligare 15 mil till Montauban, strax norr om Toulouse. Det finns en ställplats där som vi har blivit rekommenderade av vänner.
Ca halv sex är vi framme i Montauban, som visar sig vara en liten mysig, privatägd ställplats. Totalt lugn råder där och Bellman fick en möjlighet att ligga och mysa i gräs, vilket var ett tag sedan. De flesta ställplatser här nere består av en grusplan så då ligger han hellre på sin fäll som vi har med.
Dagens etapp blev 21,8 mil.

130701

Efter frukost utomhus under en hängpil i underbart väder, 21° kl 9, så kör vi vidare. Dagens mål är Saint Emilion, några mil öster om staden Bordeaux, värdens första UNESCO-märkta vinregion. Staden med samma namn är från medeltiden och kan närmast liknas vid ett enormt utomhusmuseum.
Färden går längs mindre vägar i böljande landskap och byar som ligger högt uppe på kullar. Landskapet har övergått från vinodlingar till fruktodlingar. Längs D2, strax innan byn Dufort-Lacapelette stannar vi på en gård och köper körsbär och aprikoser. Inte den billigaste frukten vi köpt men väldigt fin, 3 euro per kilo för vilken som. Killen som plockar ihop till oss väljer noga ut den finaste frukten och väger upp med god marginal, ca 1,3 kg av var men vi betalar bara för två kilo totalt.

 

20130706-181441.jpg

Framme i Saint Emilion så hittar en parkeringsficka uppe på torget där vi fick plats. Efter ca en timmes rundvandring så var vi rätt möra, temperaturen ligger runt 35°. Passar även på att prova och köpa två flaskor av ett gott vin, 10 euro per styck. Enligt vad vi har läst så ska man kunna övernatta på torget men vi väljer istället att köra till en ställplats strax in till, Chateau Gerbaud, som vi hittade i Bordatlasen. På denna vingård står man för 5 euro per natt. De har gratis visning och vinprovning två gånger per dag. Om man köper tolv flaskor vin så står man gratis. Efter visning av en del av vinproduktionen så får vi prova två årgångar av gårdens vin, 2009 och 2010, mycket goda och fylliga viner, 9 euro stycket. Vi köper tre flaskor av 2009, en för att dricka till kvällens middag och två som ska följa med hem.
Dagens etapp, 20,5 mil.

130702
Vi vaknar klockan åtta av att Bellman tyckte att det var dags att gå upp. Det har varit väldigt tyst och lugnt på ställplatsen under natten förutom att en taltrast höll konsert precis utanför husbilen kl sex. Den sjunger väldigt fint och varierande, så det var bara trevligt.
Vid halv tio så är vi klara för avfärd. Termometern visar 19° och det är ganska molnigt.
Strax norr om Galgon, längs med väg D 18, så ser vi ”Maison de la Vigne et des Saveurs” ett kombinerat visningsställe över vin- och cognacs-tillverkning och turistbyrå. Vi passar på att sträcka på benen samt går in och tittar, kul att ha sett.

20130706-180950.jpg

Fortsätter sedan färden mot staden Cognac. Väl där så har vi tur att få plats på deras ställplats som är gratis och ligger granne med Hennessy-fabriken. Efter lunch så beslutar vi oss att gå med på en av fabrikens visningar, det kostar 11 euro per person inkl att man får provsmaka två sorters cognac. Finns ytterligare tre prisvarianter på visningarna.
Då det inte fanns någon guidning på engelska förrän senare på dagen så valde vi att gå med på den tyska, vilket var bra då vi bara var fyra personer på en trevlig guide så det fanns möjlighet till att ställa frågor. Turen var väldigt bra och informativ med visning av allt från odlingen av druvorna, vintillverkning, destillering, tillverkning av tunnor och lagring. Alltihop avslutades med provsmakning av två olika sorters cognac. De har även försäljning av sina produkter, som tyvärr är alldeles för dyra. Som kuriosa kan vi nämna att i själva lagerbyggnaden så blev vi övervakade av en vakt. Vet inte om de trodde vi skulle ta en tunna med 350 liter under armen och gå?
I lagerbyggnaden luktade det väldigt gott av Cognac, vi fick veta att 5 miljoner flaskor avdunstar årligen i regionen, så det är kanske här man skall försöka hitta ett moln den dagen det dags.
Tillbaka på ställplatsen hos Bellman så bestämmer vi oss för att stanna över natten.
Dagens etapp, 12,5 mil.

130703

Då regnet har nått oss under natten så är temperaturen enbart 19° under förmiddagen.
Vi har tänkt att vi ska köra till L’Aiguillon vid Atlantkusten. Med hjälp av vår gps så genar vi från D 137 via D 18 till D733. I byn Pont-l’Abbe d’ Arnouit så kör vi igenom en stenport, känns helt unik. Strax efteråt att vi kommit ut på D733, ett delta-landskap, så ser vi tre vita storkar. Vid byn Rochfort så ser vi skyltar om utter-passage, vilket vi aldrig sett förut. Längs vägen var det uppsatt nät för att förhindra att uttrarna passerade vägen, istället så hade de gjort tunnlar under vägen så uttrarna kunde passera säkert.
I höjd med Rochfort ligger ön Fort Boyard. Om man vill åka dit så kan man ta båten ifrån staden Fouras. Är det så att namnet fader Fouras kommer ifrån den staden?

Hela området runt L’Aiguillon sur Mer kändes helt dött. Ställplatsen helt Ok men allt omkring verkar stängt. Vi bestämmer oss för att fortsätta norrut längs kusten.
Vi är framme i Sint-gilles-Croix-de-Vie vid halv fem-tiden. Efter att Bellman fått mat så vandrar vi ner till hamnen för att försöka hitta musslor att koka till kvällsmat. Detta blir dock en misslyckad expedition då vi inte hittar något försäljningsställe. I en alle’ längs floden så hittade vi mullbärsträd med mogen frukt, mycket gott, lagom till förrätt.
Tillbaka i husbilen i så består kvällsmaten av croissants med skinka och ost som vi värmde i ugnen och tillsammans med en tomatsallad, en perfekt kvällsmat.
Bellman somnade gott i soffan efter en lång dag och en lång promenad.
Dagens etapp, 24 mil.

130704

Under natten har det återigen blivit molnigt. Temperaturen har orkat upp till 16°. Under förmiddagen stiger temperaturen till 21° vi lämnar L’Aiguillon sur Mer vid 10-tiden för att köra över till nordkusten. På vägen så stannar vi till i Nantes för att handa och tanka, vi passar även på att äta lunch.
Vi kör vidare till Saint Malo, ett gammalt sjörövarnäste. Gamla delen av byn ser väldigt spännande ut men tyvärr så hittar vi ingen bra ställplats där så vi fortsätter till Cancale istället. Cancale räknas som ostronens huvudstad.
Vi är framme i Cancale vid 16-tiden. Temperaturen ligger runt 23°. Molnen samlas återigen efter att vi haft strålande sol de senaste timmarna.
Efter att Bellman fått sin mat så vandrar vi ner till byn. Efter en stund å hittar vi den berömda trappan som man sitter och äter ostron på. Självklart så köper vi ostron som avnjuts på trappan tillsammans med en flaska rosevin och solen lyser återigen på oss. Skalen slänger vi, så som alla andra, ner på stranden.

20130706-180504.jpg

20130706-180549.jpg

20130706-180724.jpg

130705

Halv åtta så är det ganska kyligt ute, 13° och molnigt. Lagom när kaffet är färdigt så kommer brödbilen med färskt bröd.
Förmiddagen går i lugnt tempo. Vi har kört ganska mycket de sista dagarna så det är skönt att ligga still och ta det lugnt.
Av skyltar nere i byn och av ett svenskt par som också står på ställplatsen så får vi information att Tour de France kommer hit på tisdag. Tydligen innebär detta full cirkus och folkfest, vi får se om vi stannar kvar tills dess.
Uppåt middagstid så går vi ner till byn. Det är stor skillnad på havet mot i går kväll, nu är det ebb. Man kan se de stora ostron och musselodlingarna som är helt torrlagda. Vi köper ostron och musslor som vi ska äta lite senare, framåt kvällen. I fiskaffären så ser vi spännande krabbor, någon sorts spindelkrabba, som vi ska försöka prova en annan dag. Det finns även flera sorters räkor, havskräftor, vanlig krabba, hummer mm, allt till rätt så humana priser.
En tur med skotern upp till den stora affären i byn resulterar att vi även provar spindelkrabba och räkor till kvällsmat. När det gäller räkorna så smakar de annorlunda mot våra räkor, inte till fransmännens fördel och när det gäller krabban så anser vi att det berömda franska köket behöver åka på kurs till Mölle för att lära sig hur man kokar krabbor.

130706
Strax före 8 så kör brödbilen runt på ställplatsen och tutar, allt för att man inte ska missa den. Med lite ansträngning, efter brödinköp, så lyckas vi somna om och har sovmorgon fram till klockan nio. Då vädret åter är vackert med klarblå himmel och 18° klockan nio så blir frukosten serverad utomhus.
Efter att alla morgonbestyren är avklarade så tar vi en tur med skotern till Pointe du Grouin, den nordligaste punkten på den halvön som vi befinner oss på. Väl framme uppvisar platsen en vidunderlig utsikt i det det fina vädret. När vi är på väg att köra därifrån så börjar dimman att välla in från havet och förvandlar den fina utsikten till intet.
Framåt sen-eftermiddagen så går vi ner till byn för att sätta oss på ett cafe som har internet. För att få tillgång så köper vi varsin öl. Det är första gången sedan Saintes- Maries-del-la-Mer som vi lyckats hitta Wi-Fi så vi kan uppdatera vår blogg.
På väg tillbaka till husbilen så köper vi 6 ostron som vi ska till förrätt.
Våra nya grannar, ett franskt par, har tillagat musslor på ett annorlunda sätt som vi blir nyfikna på så det slutar med att de bjuder oss på musslor som är kokta i lök och persilja, vilket är en mycket god variant, och vi bjuder dem på svensk öl. M.a.o åter en trevlig dag som vi kan lägga till handlingen.

130707
Idag tar vi tidig frukost då vi bestämt oss för att köra vidare upp till Normandie och landstigningskusten ” Plages du De’berquement”. På vägen kör vi förbi Le Mont Saint-Michel, ett kloster som ligger på en klippa ut i havet. Väl där så väljer vi att inte stanna. Tyvärr så har fransmännen gjort det fullständigt kommersiellt. Eventuellt kommer vi att besöka det ett annat år och då ställa vi oss på ställplatsen ungefär en kilometer innan, ser helt ok ut, och sedan ta skotern och köra ända fram.
Slutmålet för dagen blev Port-en-Bessin Huppain. I denna lilla by så finns det två ställplatser, en vid en bensinmack och en i utkanten av byn. Vi väljer den i utkanten av byn, skulle kosta 3,50 euro per natt men det fanns ingen maskin att betala i och det kom ingen och ville ha betalt heller så med andra ord blev den gratis.
Efter att vi ätit kvällsmat alla tre så vandrar vi ner till byn. En liten charmig by med en kanal som går upp mitt i byn med sluss och svängbroar. Det var ebb när vi kom ner till hamnen och måsarna kalasade för fullt på små rockor som blivit strandsatta när tidvattnet dragit sig tillbaka.
Dagen sträcka 22,3 mil.

130708

Återigen äter vi frukost tidigt då vi ska köra vidare. 07:30 17°, klarblå himmel.
Vi fortsätter österut längs kusten.
Pointe du Hoc är en av vår historias viktigaste platser. Det var här som de de första amerikanska trupperna lyckades ta sig upp för de branta klipporna och oskadliggöra de tyska posteringarna så resterande av den stora landstigningen kunde påbörjas.
Överallt finns det minnen från andra världskriget. Vid ett flertal av minnesplatserna finns det möjlighet att stå med husbil även över natten.
I Arromanches-les-Bains finns det stor landstigning-museet. I byn finns en ställplats som är gratis och den fungerar även som parkeringsplats för husbilar över dagen för dem som vill besöka museet. Vi vandrar i byn och tittar utanför museet och tar del av all information angående den viktiga hamn som de allierade gjorde här under kod-namnet Mulberry B. Resterna av denna enormt viktiga hamn finns ännu kvar.
Vi väljer att följa den smala kustvägen för att få se så mycket som möjligt. Framåt kvällen så anländer vi till Honfleur och deras stora ställplats. Solen lyser fortfarande på oss, dock ligger ett svagt dis över staden, 31°. Vi hittar en bra plats och slår läger för natten. Efter maten så vandrar vi ner till byn. Runt den lilla hamnbassängen så är det fullt av restauranger och massor av folk. Många är ute och flanerar i den ljumma kvällen. Vi sätter oss på en liten servering och tar var sin öl och bara njuter av allt.
Dagens etapp, 13,4 mil.

130709

Idag kom inte brödbilen förrän kl halv nio så det blev lite sovmorgon. När brödbilen kommer så är det ingen som kan sova då de kör runt hela ställplatsen och tutar.
Efter frukost och mm så går vi in till byn. Så här på dagen så känns den inte så mysig som i går kväll, mycket mer folk och mycket mer trafik.
Vi väljer att köra vidare efter vår promenad. Bron över till Le Havre är väldigt vacker, den kostade oss 6,10 euro, väl värt pengarna eftersom vi sparade ett antal mils körning.
Idag väljer vi att köra lite större vägar för att komma fram fortare, mest för Bellmans skull, han verkar trött. Vi stannar på ställplatsen i Veulettes sur Mer, är framme vid 14-tiden, 25° och soldis. Ställplatsen är jättefin, 4,60 euro per natt, ligger granne med stranden. Byn är inte speciellt stor men kontrasten till storstaden gör att den är helt Ok.
Dagens etapp, 7,6 mil.

130710

När vi vaknar så har vädret förändrats, himlen är mulen och termometern har bara orkat upp till 16° vid åtta-tiden. Efter frukost så kör vi vidare mot Le Crotoy, en liten by som vi besökte i fjol. På restaurangerna så serverar de musslor på alla tänkbara sätt, kokta i allt från lök, cider, ädelost till champagne.
Vi är framme i Le Crotoy halv ett. Under färden har vi återigen hittat solen och termometern visar 25°. Självklart så blir det musslor till lunch. Vi väljer dock att tillaga dem själv, vinkokta med gul lök och persilja. Till detta serveras bröd, vitlöksmajonäs, ädelostsås och ett gott mousserande vin.
På eftermiddagen promenerar vi in till byn för att undersöka vad vi ska ha till middag. Ska vi gå på restaurang eller ska vi köpa lite fisk och laga middagen i husbilen? Resultatet blir att vi köper en bit fiskfile som är tänkt att serveras tillsammans med kokt potatis och en god sås. Under vår promenad så ser vi även tidvattnets rörelse, lika imponerande som alltid. Under eftermiddagen ökar vinden så sanden på ställplatsen hamnar både på och i husbilen. Det slutar med att vi flyttar inomhus och stänger alla fönster som ligger mot vind.
Vi letar upp en kanal på fransk TV som visar väder, ser hyfsat ut även en vecka framåt.
Dagen körning, 12,4 mil.

130711

9:00, 15° och mulet.
Efter frukost bestämmer vi oss för att köra vidare norrut. Lämna Frankrike och ta oss vidare via Belgien och Holland. Innan vi lämnar Frankrike så vill vi köpa lite mousserande viner som vi inte har hittat någon annanstans för att ta med hem. I en by strax innan Lille, Auchy-les-Mines, stannar vi vid både Lidl och Carrefour och gör de planerade inköpen.
Vi passar även på att tanka då diselen är billigare här än i Belgien och Holland samt äta lunch.
Vi följer rutten som GPS-damen hjälp oss att lägga upp. När vi kommer in i Belgien, i Saint Niklaas, stannar vi till för att vi är nyfikna på utbudet i de belgiska affärerna. Resultatet blir lite belgisk öl och lite annat smått och gott.
Strax väster om Antwerpen kör vi igenom Liefkenshoektunneln, kostar oss 19 euro men den sparade i gengäld oss många mil.
Efter ytterligare några mil så lämnar vi Belgien och kommer in i Holland. Strax innan byn Maasdam så får vi syn på den första väderkvarnen.
Målet för dagen är en liten ställplats/camping strax utanför byn, Camperplats De Fruitgaarde. Väl där blir vi mycket varmt välkomnade av den kvinnliga värden. Ställplatsen är mysig och lugn, kostar 10 euro per dygn. Med utsikten från vår plats så är det knapp att man känner att man är i Holland, ett väldigt tätbefolkat land, utsikten består av odlad mark och fruktträd.
Dagens etapp blev 32,3 mil.

130712

Lämnar Maasdam vid halv-tiotiden. Himlen är täckt med moln och det är ganska kyligt, 16°. Vi har tänkt att köra upp till Afsluitdijk, vallen som skiljer Atlanten och Ijsslmeer.
Färden går via Rotterdam, verkligen en jättestad, upp mot Amsterdam. I södra kanten av Amsterdam ligger Schiphol, flygplatsen. Motorvägen går tvärs igen flygplatsen och även under den, via en tunnel. Strax innan vi kommer fram till flygplatsen så ser vi att en av värdens största flygplan, en Airbus, går in för landning, då känner man sig rätt liten. Vi kör även förbi stora jumbojet som står på backen.
Väl framme vid Afsluitdijk, så stannar vi på ställplatsen som finns vid det södra fästet och äter lunch. Vi hade tänkt att övernatta men då den ligger precis intill vägen och en bro så låter det som om åskan går varje gång en långtradare passerar, vilket är cirka tre per minut. Vi fortsätter därför över vallen. Utsikten från vallen är fin mot Ijsselmeer men mot Atlanten så ser man enbart en gräsvall.
Med hjälp av GPSen så hittar vi en ställplats i Harlingen, nere i en av hamnarna vid kanalen. Det visar sig att denna by uppfyller alla de kriterier vi vi har tänkt oss när det gäller en by i Holland: kanaler på kors och tvärs, fina hus och många fina båtar. Vi vandrar runt och tittar samt köper med oss kinamat med oss tillbaka till husbilen. Väldigt gott med lite omväxling från ostron, musslor och franska baguetter.
Dagens etapp, ? mil.

130713

Halv tio kör vi ifrån Harlingen för att ta oss vidare mot Tyskland. Himmelen är mulen och termometern orkar knappt över 16°. Innan vi lämnar Holland så passar vi på att handla lite mat, samt tanka gas. Gasen är billigare här än i Tyskland, 0,7 euro per liter. När vi närmar oss Tyskland så blir vädret bättre, molnen skingras och solen tittar fram. Temperaturen stiger till 25°.
Vi stannar till i Oldenburg och äter lunch på en ställplats nere vid kanalen. Denna ställplats är gratis men i en sten så finns det ett mynt-inkast där man kan lägga ett bidrag. Enligt skylten, gärna upp till 20 euro.
Vi fortsätter upp mot Lübeck där det ska finnas en ställplats strax intill den gamla delen av staden. När vi kommer dit så hittar vi en fin plats och bestämmer oss för att stanna.
När Bellman fått mat så vandrar upp i byn. På Rathaus-markt så är det full fest, live-musik, försäljning av diverse samt stånd med både mat och dryck. Vi bestämmer oss för att äta något. Det blir curry-wurst med bröd och sparribbs med sauer-kraut och varsin öl till det. När magen har fått sitt så vandrar vi en runda och konstaterar att Lübeck är en väldigt vacker by.
Dagens etapp, ? mil.

130714

Vi sover länge denna morgon, vi har kört ganska mycket de senaste dagarna. Nya bullar inhandlades på närmaste bageri. Molnen hade återigen hopats sig över natten, 10:30 17°.
Idag är det Frankrikes nationaldag. Detta innebär att många fransmän har ont i huvudet idag då de börjar sitt firande redan kvällen den 13:e och fortsätter hela dagen idag. Det hade varit kul att uppleva deras firande men det får vi kanske göra ett annat år.
Efter frukost och de vanliga bestyren så bestämmer vi oss för att köra till Travemünde och ställplatsen i fiskehamnen. Vi hittar en plats med utsikt ut över både fiskehamnen, fritidshamnen och Scandinavienkajen där de stora färjorna lägger till. Om man vill ha denna utsikt så kostar det två euro extra, annars tar de 12 euro per natt men vi får betala 14.
Vi går ner på kajen och äter lunch, fiskfrickadeller i bröd. Det är fullt av försäljning av fisk, både rökt, färsk och olika sorter i bröd längs kajkanten. Vandrar sedan vidare inåt stan.
Längs kanten ligger många mysiga restauranger och små affärer. Hittade även en utförsäljning av skor där det blev inköp av ett par sandaler.
Vi åker en liten rundtur med en båt som både går ut i havet en kortare sträcka (sålde cigaretter taxfree efter att den passerat en gräns en bit ut, de lär finansiera själva resan på detta sätt men på oss blev de inte rika ) och in förbi Scandinavienkajen. Allt till en kostnad av 1 euro per person (Bellman fick åka med gratis). Denna resvana hund uppförde sig väldigt väl, låg mest i mattes eller husses famn och myste till flertalet medpassagerares förtjusning.
Dagens etapp, 1,5 mil.

130715

Lämnar Travemünde kl 10 i ett rätt så soligt väder och 16°. Vi ska köra upp till Heiligenhafen för ett par dagars vila innan vi kör den sista etappen hem. När vi kommer dit så visar det sig att det är hamnfest hela veckan precis som förra året, vilket var väldigt trevligt då. Under eftermiddagen stiger temperaturen upp till drygt 20° och en nästan klarblå himmel. Efter att Bellman fått mat så vandrar vi upp i byn och passar på att äta kvällsmat nere vid hamnen. När det är hamnfest så finns det mycket att välja mellan i matväg, allt från pizza, korv och fisk i alla former. Dagens etapp, 5,5 mil.
130716

Klockan 9 är det molnigt och 17°.
Efter frukost så tar vi en tur med skotern för att titta efter var det är tänkt att man ska stå med husbilen i framtiden. Redan idag är det en ställplats där som de ska göra större men det är inte så många som använder den utan nästan alla föredrar att stanna där vi står. Den nuvarande ställplatsen ska stängas för där ska byggas lägenheter.
Det visar sig att det är nästan 2 km från den nya ställplatsen in till hamnen i Heiligenhafen, idag har vi 400 meter dit. Troligen kommer affärer, restauranger mm att förlora stort på om ställplatsen flyttas för folk kommer inte att vandra in till byn i den utsträckning som görs idag. Många kommer nog att välja andra ställplatser istället.
Vid middagstid har sommaren hunnit ifatt oss, solen lyser från en klarblå himmel och termometern visar 28°.
Under dagen så träffar vi på nytt trevligt folk. Ett par med en liten hund, en ettårig liten busig dam till Bellmans stora förtjusning, som var på väg ner i Europa för första gången med husbil. Vi delade med oss av våra erfarenheter så de fick lite tips och råd om ställplatser, vägar mm, som de förhoppningsvis har nytta av.
Vi träffade även ett par som skulle ner i Tyskland och spela golf, vi blev grannar för natten. Framåt kvällen gjorde vi sällskap med dem ner till hamnfesten där vi åt mat och hade trevligt.

130717

Idag blev det tidig frukost då vi ska köra hem till Sverige. Redan klockan 8 så var det 18° med växlande molnighet.
Vi lämnade vid 9-tiden efter att sagt hej då till våra grannar. Innan vi körde upp till färjan så passade vi på att köpa lite öl och vin för att ta med hem. Vi valde att handla det mesta i den nya affären ”Duborg Stop and Shop” som har öppnat i både Burg och Heiligenhafen. De har bra priser, ordning och reda samt de tar inga avgifter om du vill betala med kort.
När vi köpt det vi planerat så var det färjan nästa, vi hade tur och kunde nästan köra direkt ombord. Sträckan genom Danmark flöt på bra, inte så mycket trafik. Även bron och resterande av resan gick smidigt.
Väl hemma efter 573 mil så kan vi se tillbaka på fem underbara veckors semester. Vi har upplevt mycket, sett mycket, ätit gott och smakat goda viner.
Nu återstår bara att börja planer nästa års semester, det är ju bara 11 månader kvar.

 

image

Många kramar från Per och Ann-Louise

juni 2013
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Fyll i din mail adress för att få uppdateringar om våra resor

Gör som 21 andra, prenumerera du med.

Etiketter