Monthly Archives: juni 2015

Le-Gru-du-Roi & Marseillan-Plage

150626 

08:30 25° klarblå himmel.

 

I natt blev det lite oroligt. Genom alla år vi har kört med husbil och husvagn så har vi väckts av olika saker men i natt hände något helt nytt. Strax efter 03:20 så vaknade vi av ett konstigt högt spolande ljud. Tankarna hinner fara rätt mycket innan vi upptäckte att det hade påbörjats bevattning av gräsmattan. Precis intill bakänden på husbilen så hade en bevattnings-pop-up startat. Detta fick till följd att vattnet sprutade med högt tryck på och under kanten på husbilen så var det inte så konstigt att vi vaknade med ett ryck. För att få en möjlighet till att få sova vidare så flyttade vi husbilen ca en meter framåt. Detta fick till följd att grannbilen fick vattenstrålen på sina cyklar så även han flyttade fram en bit. Som tur var så kunde vi somna om och sova ytterligare några timmar.

 

Strandnära.

 
Som om inte nattens äventyr var nog så kom det en ljud-tryckvåg runt 09:30 så hela husbilen gungade till, fastän vi har hydrauliska stödben. Orsaken till detta är än idag okänd. Efter frukost vandrade vi in till byn, kändes som att vi hade mer att upptäcka. Vi vandrade upp till en annan ställplats som finns i byn men för oss är det inget alternativ. Efter att ha använt Turistbyråns WiFi en stund så vandrade vi längs gågatorna och som avslutning så köpte vi några ostron på ett ställe som den vänliga tjejen på Turistbyrån hade rekommenderat. Väl tillbaka vid husbilen så visade termometern 32° och vi bestämde oss för att köra vidare. 24 timmar kostade 26,40 euro. En fin men dyr ställplats.

Vi körde lite mindre vägar, dels för att man får se mer och dels för att motorvägarna i Frankrike är relativt dyra. Det blev ett litet stopp i Meze för att inhandla lite fler ostron. När ostronen kostar runt 3,80 euro per kilo så gäller det att passa på. Hemma får man två ostron för samma pris.

 

Ostronkiosker i Mez’e

 
Målet för dagen blev camping Les Méditerranés i Marseillan-Plage strax öster om Agde. Med Acsi-kortet så kostar den 16 euro per natt till och med 3/7, utan ACSI 35 euro. Denna camping blev en positiv överraskning, lugnt, fint, välordnat och relativt stora platser. Vi är normalt inte på camping om vi kan undvika det då det brukar innebära stök, bollspel och trånga platser men det finns ju undantag.

 

Camping Les Me’diterrane’s

 
På kvällen tog vi en promenad. Strax utanför campingen hittade vi en liten affär som säljer vin. Det visade sig att de säljer vin så som ”tankbilen” i Santes-Maries-del-la-Mer, direkt från 400-litersfat. Vi fick smaka ett rosé och ett rött som vi sedan köpte i lite annorlunda flaskor än vi är vana vid. På vägen tillbaka så hämtades en pizza som vi äter utanför husbilen.

   

150627

 

09:00 25° klarblå himmel.

 

Idag blev det en tur med scootern för att titta på Agde och Cap de Agde. Inget av ställena gjorde något större intryck på oss. Det är skönt att kunna fara fram med scootern när termometern stiger upp mot 38°, det svalkar gott. Resten av dagen tillbringade vi i skuggan. En promenad blev det framåt kvällen. På väg tillbaka till husbilen så köpte vi lite nykokta musslor som vi åt som förrätt.

 

150628

 

09:30 23° klarblå himmel.

Efter frukost och lite internetsurf, här är fritt WiFi 4 timmar per dag, så blir det en tur på scootern. Idag går turen till byn Marseillan. En by helt i vår smak med en trevlig liten hamn. Nere i hamnen så var det någon form av festligheter med live-uppträdande, öl- och mat-försäljning. Vi avstod dock från detta och gick istället in i en vinkällare strax intill. Där hittade vi ett trevligt Chardonnay som vi planerar att köpa med oss hem. Inköpet får dock vänta tills vi kör förbi deras filial i Marseillan-Plage med husbilen på väg härifrån. Det är lite svårt att transportera en låda vin på scootern.

 

Hamnen Marsellian

 
 

Storkok av musslor.

  
 På kvällen så fanns det planer på att gå ut och äta men efter en lång promenad hade vi fortfarande  inte hittat något som lockade. Kanske var det för att kl 20 var det fortfarande 28°. Slutligen så bestämde vi oss för att hämta dricka och handduk i husbilen, en pizza längs vägen och istället vandra ner till till stranden. Ett klokt beslut, där var det betydligt skönare. En skön avslutning på en bra dag.

  

Panoramabild på stranden.

      

150629

09:00 27° klarblå himmel.

Idag gör vi så lite som möjligt. Lite strand, lite sol och mycket skugga, termometern stiger upp till 32°.

Tanken är att vi ska köra vidare mot Narbonne Plage i morgon.

Santes-Marie-del-la-Mer till Le-Grau-du-Roi

Som vanligt går det att klicka på bilderna om du vill se större.

150621 

07:00 19° klarblå himmel.

 

Vi lämnar Ramatuelle efter att vi sagt på återseende till Kjell och Catrin. Vårt mål är att återse Santes-Marie-del-la-Mer, en liten by i naturområdet Camarcue.

Färden går över berg, slättland med utsikt upp mot klippor som hade passat i vilken indianfilm som helst. Vi försökte se några franska indianer men lyckades inte, de är nog väldigt sällsynta. Strax intill Port-de-Bouc (Martigues) så såg vi årets första flamingo och styltlöpare.

Runt 13:30 så anländer vi till en av semesterns höjdpunkter, 32° och en blå himmel.

Vi tycker att Santes-Marie-del-la-Mer bjuder på det mesta av det bästa, bra ställplats ända nere vid havet med en bra strandpromenad in till byn. Bra utbud av restauranger och bra tillgång till skaldjur. En nyhet för i år är att de gjort om den del av ställplatsen som är bortanför badplatsen. Istället för att stå längs kanalen så har de gjort ett fint område till vänster med träd och gräs- och grusunderlag. Avgiften för ställplatsen har höjts till 12 euro.

På kvällen vandrar vi in till byn för att få oss en bit mat.

         

 

150622

 

09:00 25° klarblå himmel.

Med scooterns hjälp inhandlas frukostbröd och frukosten äts i skuggan utanför husbilen. Det är svårt att hitta något att klaga över när man lever som vi gör just nu.

Dagen går i sakta mak med sol, bad och promenader.

 

Saintes-Mareis-del-la-Mer

  

 

150623

 

10:00 25° klarblå himmel.

 

Vi har den senaste tiden lagt oss till med sena morgonvanor, rätt skönt när man har semester.

Efter frukost så tar vi en tur med scootern för att upplev omgivningen. Första stoppet blir vid turistbyrån för att få tillgång till WiFi. Det är fortfarande samma lösenord som de hade när vi var här första gången 2011.

Färden fortsatte sedan ut i Camarcue-området på lite mindre vägar. Det är fördelen med scooter, man kommer fram nästan överallt.

När vi kom tillbaka till husbilen så hade Kjell och Catrin kommit. De hade varit i Carro i två nätter. På kvällen gick vi in till byn tillsammans för att äta en pizza. Det finns en liten pizzeria vid torget som har valfri pizza för 11 euro. De är stora och rejäla och serveras på träfat som man kan snurra och man får en egen pizzaskärare att dela pizzan med, inga bestick. Det går inte att köpa en öl till maten på pizzeria men det fixade pizzabagaren, han beställde till oss från puben intill som serverades vid bordet. När vi skulle betala så betalade vi pizzan där vi var och ölen över staketet direkt till pubägaren, smidigt.

 

 

150624

 

08:30 21° klarblå himmel

 

Vi vaknade tidigt av att det blåste, bara 21°, hu det kändes kallt i vinden. Frukosten blev serverad i husbilen idag för att undvika sand på mackan. Vi så återigen på återseende till Kjell och Catrin, de skulle köra vidare västerut.

Efter frukost så promenerade vi in till byn för att inhandla ett nytt rivjärnsfat. Det som finns hemma i huset börjar bli utslitet, troligen muskotnöten som sliter hårt. Det blev även till att spana in vilken restaurang som serverar den bästa Bouillebaissen för i kväll tänkte vi prova denna franska specialitet som en försenad födelsedagspresent.

Under eftermiddagen när vi satt utanför husbilen och bara njöt så såg vi att folk som bort ifrån stranden hoppade, borstade och sprang när de kom ca 100 meter längs vägen. Det visade sig att massor av mygg anföll alla när de gick förbi. Vi hade märkt en en ökning av mygg även hos oss men inte så farligt.

 

På kvällen vandrade vi in till byn för att äta Bouillabaisse på franskt vis. Vi hade hittat en trevlig restaurang under dagen där de hade en meny som innehöll Bouillabaisse som huvudrätt. Måltiden blev en positiv överraskning. Som förrätt kunde man välja på sex olika rätter som ni ser så blev det ett bra val. 

   

Förrätten

  

Bouillabaissesen var mycket god men annorlunda mot den varianten som vi tidigare gjort själva. Till efterrätt så fanns det också mycket att välja på, med dåliga kunskaper i franska så är det alltid lika spännande och se vad man egentligen har beställt in. Vi fick en fransk äppelkaka med grädde och en chokladtårta, olika nyanser i lager, med grädde. Mycket gott vilket som. Som pricken över i:et så drack vi ett kallt gott rosevin som servitrisen rekommenderade.

  

Bouillebaisse


 Tyvärr så hade antalet mygg ökat under kvällen så när vi försökte skick bloggen utanför turistbyrån så fick vi ge upp, mygg överallt. Luftfuktigheten hade även ökat så det blev till att lufta husbilen försiktigt och enbart där vi har täta mygg-gardiner.

 

 

150625

 

08:30 23° klarblå himmel.

 

Idag har vi bestämt oss för att köra vidare på nya äventyr. Vi lämnar Santes-Maries-del-la-Mer för denna gång, får vi bestämma så kommer vi åter någon gång i framtiden. Efter att fyllt på nytt vatten och tömt annat så kör vi västerut. Målet för dagen är Aigues-Mortes för att titta på den gamla ringstaden.

Efter bara några mil så får vi se en purpurhäger, det är första gången för oss båda. Tyvärr så hann den lyfta innan vi fick fram kameran. Vid infarten till Aigues-Mortes så hittade vi en stor Inter Marchè där vi passade på att tanka, fylla gas, fylla på förråden samt att tvätta av husbilen. Därefter letar vi med Ulla-Gretas hjälp oss fram till en parkering för husbilar.

 

Aigues-Morte

     
Efter en god lunch så promenerar vi in till själva ringstaden. Luften står helt stilla både i och utanför staden så vi bestämmer oss för att köra vidare till Le-Grau-du-Roi och en ställplats ända nere vid stranden. Väl framme så har klockan hunnit bli 15:30 och termometern visar 27°, solen lyser från en klarblå himmel.

  

  

Le-Grau-du-Roi


 

Le-Grau-du-Roi

  

Ramatuelle och Saint Tropez

Alla bilder går att klicka på för större bild.

150617 

09:00 24° klarblå himmel.

Efter en lång frukost så tar vi scootern och kör upp till byn Ramatuelle som ligger på en höjd. Byn är byggt på ett mycket speciellt sätt, troligen med tanke på att den skulle kunna försvaras lätt. Enligt rykte så bor där idag mest kända rika människor som betalt renovering av gator mm. Byn består av många smala gator, alla varutransporter sker med handkraft och säckakärra. Överallt längs gatorna så finns det blommor, de flesta med en namnlapp på, tyvärr inte till så stor hjälp då namnen står på franska och latin. På vägen hem så passade vi på att handla lite frukt och grönsaker.

 

Vackra små gränder i Ramatuelle


   

Framåt kvällen så bestämde vi oss för att åka in till St Tropez tillsammans med Kjell och Catrin. Per fick jobb som scootertaxichaufför till damerna och Kjell tog sin elcykel. Att vandra runt i St Tropez är en upplevelse, alla stor båtar, dyra bilar, flotta restauranger mm. När det gäller kläder så går det bara att fönstershoppa, priserna är skyhöga. Tanken var att vi skulle äta en pizza på kvällen och vi fick leta rätt länge innan vi hittade en pizzeria som hade en pizza under 140 SEK. Till sist uppe på en liten tvärgata så fann vi det vi sökte och blev mätta och inte helt utfattiga.

 

Saint Tropez

  

  

Smala gränder i Saint Tropez

  

Kjells drömscooter.

  

 

150618

 

08:00 23° klarblå himmel.

Idag var dags för nya äventyr. Vi behövde handla lite mer och hade spanat in att det finns ett köpcentrum andra sidan om St Tropez. Att ha med scootern i husbilen är väldigt smidigt. Vi kan komma iväg utan att behöva plocka ihop allt och flytta den stora bilen och scootern kommer fram överallt. Innan vi gjorde vår planerade inköp så tog vi en extra sväng bort om St Maxime, en väldigt trevlig liten stad med bl.a en saluhall som sålde allt från fiskolja och skaldjur till vin och frukt. Vi kunde dock inte köpa några skaldjur för vi hade för långt att köra och det var varmt.

Köpcentrumet som vi hade spanat in var större än vi hade väntat oss. Mataffären var välsorterad, den hade verkligen det mesta. Äntligen så kunde det inhandlas semesterns första ostron.

 

 

150619

 

09:30 24° växlande molnighet.

Midsommarafton

Molnen skingrades ganska fort och solen skiner nu från en klarblå himmel. Som tur är så blåset det en svag vind som fläktar skönt. Dagens uppgift blir att inhandla jordgubbar. Per och Kjell tar scootern och kör till det köpcentrum som vi besökte i går.

Kvällen firades så som sig bör med nypotatis, matjessill, gräslök och lite goda drycker att skölja ner med. Måltiden avslutades med jordgubbar, socker och grädde.

  

Glad Midsommar.

 150620

 

09:30 24° klarblå himmel.

Framåt eftermiddagen så blåste det upp rejält så vi fick ta in markisen. Tyvärr är det folk som lämnar sina markiser ute när de åker iväg eller går ner till stranden. Ett flertal markiser var på väg att blåsa sönder men som tur var så gick det lyckligt.

En del av dagen har gått åt till att planer nästa rutt. Vi kommer att lämna Ramatuelle och den fina stranden i morgon förmiddag. Om vi i framtiden har vägarna förbi så kommer vi säkert att återvänd.

 

Privat yacht, utanför ställplatsen. OBS, missa inte helikoptern.

  
 

Resan ner till Ramatuelle

OBS, alla bilder nedan går att klicka på för större bild.

150610 

13:00 lämnar vi ett soligt Utvälinge för sommarens äventyr. Termometern visar 23°.

Vårt första mål är Ramatuelle i Frankrike men vägen är lång och vi tar det lugnt, det är ju semester.  

Vi trodde inte att vi skulle komma iväg förrän på seneftermiddagen men allt flöt på så vi kunde starta tidigare. Färden gick via Öresundsbron och färjan via Rødby-Puttgarden. Egentligen så hade vi bokat överfart 22:20 men vi kom med färjan16:40.

Efter ett kortare stopp vid Boardershoppen så styrde vi söder ut. Etappmålet för dagen var Walsrode. Parkeringen utanför fågelparken är gratis 1dygn. Vi valde att inte gå in i parken i år då vi har varit där tidigare men parken är väl värd ett besök.

Dagens etapp blev 53 mil.

 

150611

 

08:30 14 ° klarblå himmel

 

Lämnar Walsrode efter en lugn natt. Efter en liten stund så är vi ute på Autobahn. Betydligt mer trafik idag än i går kväll. Ulla-Greta (vår GPS) varnar stup i kvarten för stau (stopp) och vill räkna om och köra omvägar men som tur är så är det som ”vargen kommer” lite vägarbete men inga direkta stopp. Vårt mål idag är att besöka Carthagofabriken i Aulendorf. Vår vattenkran i badrummet har gått sönder så förhoppningsvis så kan vi fixa en ny där. Tyvärr så hinner verkstaden stänga innan vi hinner fram. På området så har de en ställplats så vi stannar över natten.

Temperaturen har stigit rejält under dagen, kl 19 så visar den 24°. För första gången så tar vi fram solstolarna ur garaget och kvällen tillbringat vi utanför husbilen i varsin solstol. Ostpaj och ett glas rött vin är helt ok efter 67 mils resa.

 

Övernattning vid Carthagofabriken i Aulendorf.

  

150612

07:30 17° och klarblå himmel.

Efter frukosten så kollade vi vad reservdelar till vår badrumskran skulle kosta. Det visade sig att man inte kunde köpa reservdelar utan man var tvungen att köpa en helt ny kran för 1100 SEK vilket vi tyckte var för mycket så det blev till att ta fram limmet istället.

Precis när vi ska lämna Carthagofabriken så kommer det en sprillandes ny Carthago E-line, årsmodell 2016. Den har fått en helt ny nos, påminner om C-lines årsmodell 2015.

Carthago årsmodell 2016

För att komma tillbaka till motorvägen så följde vi väg 32 mot sydöst.

För att ta oss igenom Österrike så plockar vi fram vår Easy-Go +. Vi kunde valt en en mindre väg men vi valde motorvägen mest för att boxen skulle få en puls så den inte lägger av. Exakt vad vi fick betala för att köra via Österrike vet vi inte, det får bli en koll av konto. Rapport kommer senare.

Ulla-Greta leder oss av motorvägen via avfart 27 för att sedan leda oss till Schweiz via en mindre väg. Vid gränsen in i Schweiz stannar vi för att betala motorvägsavgift för husbilar över 3,5 ton. För sju dagar (minimum) betalade vi 228 SEK.

Via Sant Bernadino-tunneln gick vår färd vidare ner mot Italien. Vyerna längs motorvägen är hissnande, höga berg och djupa dalar. Snöklädda toppar och vackra blomsterängar.

Motorvägen ner mot Genova bjöd inte på några större sensationer, mycket trafik och otroligt mycket lastbilar.

Vi hade tänkt oss att stanna för natten i en by som heter Arenzano, väster om Genova men det visade sig att platsen var trång och låg mellan en väg och en järnväg, ingen höjdare. Vi bestämde oss för att fortsätta mot ställplatsen i SanRemo. Inte värdens vackraste ställplats men helt Ok.

Totalt har i betalt ca 30 euro för alla milen som vi kört på motorväg i i Italien. Vi tycker att det är väl använda pengar. Skulle man kört småvägar så hade nog kostnaden för disel varit den dubbla.

Väl framme i SanRemo efter 72 mil så var klockan närmare halv åtta på kvällen så vi bestämde oss för att försöka hitta en pizzeria med humana priser. Strax utanför ställplatsen till höger så ligger det en pizzeria som vi bestämde oss för att prova. Priserna för en pizza ligger mellan 7,50 – 9,50 och var till full belåtenhet. Klockan är nu 23:00 och termometern visar 24°.

Tillbaka vid husbilen så satte vi utanför för att njuta av den ljumma natten. Då började det att regna och inom kort så var åskan över oss. Ett praktfullt skådespel när blixtrarna for över himmelen.

 

 

150613

 

08:00 24° klarblå himmel.

Trötta efter resan ner till Medelhavet så bestämmer vi oss för att stanna kvar i SanRemo ytterligare en natt. Avgiften för ställplatsen är 15 euro per natt. Campingen strax intill tar 49 euro för en natt om man vill ha havsutsikt. Det blev en plats ledig ute vid kanten på ställplatsen med utsikt över havet så vi flyttade oss dit. Att äta frukost under en palm med Medelhavet som granne i SanRemo, sämre kan man ha det.

Runt middagstid så promenerade vi upp till affären en liten bit från ställplatsen för att inhandla lite till lunch och till middag.

Under eftermiddagen så kom det återigen in ett område med regn och åska men det gick över på några timmar och snart sken solen igen.

Framåt kvällen så dyker det upp en annan Carthagohusbil, det var Kjell och Catrin, Getingen. Vi visste att de var på väg men vi visste inte riktigt när eller var vi skulle träffas. Kul att ses.

  

150614

 

09:00 24° mulet och med tiden åska.

I sällskap med Kjell och Catrin så lämnar vi Sanremo strax efter 10. Det började klarna upp så förhoppningsvis så slipper vi mer regn.

Vi väljer att köra längs kusten. I Nice blev det en mycket konstig väg med bland annat mötande trafik på höger sida! Allt gick dock lyckligt ända fram till Antibes där vägen var översvämmad och det blev mycket konstiga vägar fram och tillbaka. När vi kom in på väldigt smala vägar där en av oss fick gå före och mota alla bilar och be dem köra åt sidan eller backa, på franska, för att husbilarna komma fram. Till sist så lyckades vi ta oss ut på större vägar och valde efter detta att ta motorvägen mot Frejius.  

Efter ett försök att få plats på ställplatsen i St Aygulf, vilket inte gick då där var fullt, så körde vi mot Ramatuelle. Efter lite lunch så blev det dags för årets första dopp.

Dagens etapp blev bara 18 mil.   

Ramatuelle Tamaris

150615

 

08:30 23° klarblå himmel.

Att vakna av sig själv och inte av väckarklockan är så skönt. Att sedan himmelen är klarblå när nattgardinen dras undan, gör inte saken sämre. Dagen går i lugnt tempo, lite strand med sol och bad och lunch i skuggan är balsam för själen. Vi har tänkt att stanna här i Ramatuelle fram till söndag för att sedan köra västerut.

På eftermiddagen tog Per och Kjell scootern för att ta sig en titt på St Tropez. I hamnen där vi tidigare sett stora fina motorbåtar låg nu stora fina segelbåtar istället. Det pågick en stor seglartävling.

 

Trångt var det här.

  

Oj, vilka segelbåtar.

  

Panorama bild över hamnen i Saint Tropez

 
  

Som tur var så hittade de ett vattenhål i värme, en liten öl slank ner.

 

God öl i Saint Tropez


 

På kvällen så gick vi in till semesteranläggningen strax intill för att lyssna lite på musik. Tyvärr så hade vi sällskap av en massa mygg, inte fullt så trevligt.

150616

09:00 23° växlande molnighet

Även denna dag går i sakta mak. Framåt seneftermiddagen blev Per och Kjell rastlösa igen och tog scootern och körde upp till byn Ramatuelle. Denna by visade sig bara väldigt vacker med smala gränder och vackra hus. Medans herrarna var ute på sightseeing så var damerna fullt nöjda med att läsa böcker och prata mellan varven. 

Ramatuelle

 

Ramatuelle


 

Molen har hängt runt om oss hela dagen men solen har lyst på oss ända fram till kvällen då åskmolnen hopade sig så stolar, bord och markiser åkte in med fart. Vi hann precis innan regn och blåst var över oss. I kväll får det nog bli en innesittarkväll.

Åskan kommer.

juni 2015
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Fyll i din mail adress för att få uppdateringar om våra resor

Gör som 21 andra, prenumerera du med.

Etiketter